Mărtuire Axy D.

EEA GrantsLogo NEW Centrul Filia_RGB

Hărțuirea stradală a devenit în ultimii ani un fenomen din ce în ce mai prezent și care de multe ori are efecte dintre cele mai nefaste. Autoritățile par să nu vadă, mass media închide ochii, iar ONGurile se chinuie cu puţinele mijloace pe care le au să crească vizibilitatea publică a faptelor de hărțuire pentru a atrage atenția că persoanele hărțuite sunt victime și nu cauze generatoare ale fenomenului. Nu am trăit episoade de hărțuire stradală semnificative, sunt atât de aglomerată și prinsă cu diverse treburi încât fug prin oraș cu căștile în urechi și sunt foarte puțin atentă la ce se întâmplă în jurul meu. Mai sunt unii care se uită dupa mine sau îmi “admiră” hainele și frumusețea însă niciodată nu am fost fluierată, acostată și nici nu mi s-au făcut propuneri indecente.

Am văzut însa multe fete “hăituite” de așa ziși promoteri prin zona Romană-Universitate. Aparent sunt reprezentanți ai unor firme de cosmetice sau ai unor școli de modele; practic au doar niște mape pe care scriu și o atitudine extrem de agresivă. Pe o fată aproape că o flancaseră de nu mai putea săraca să treaca de ei. Deși era plin de lume nimeni nu s-a implicat, nimeni nu a luat atitudine desi în locul acelei fete putea fi sora, mama sau orice altă femeie apropiată lor. Am participat la unele evenimente împotriva hărțuirii stradale și m-a uimit să vad cât de insensibili pot fi oamenii și cum o victimă a hărțuirii suferă de doua ori în urma unui astfel de act: o dată ca urmare a agresiunii și o dată ca urmare a judecăților pe care le emit cei din jur.

Auzeam, culmea, o femeie zicând: “Pai dacă se îmbracă ca niște panarame și își pun o tonă de farduri pe față, de parcă cer să fie … știți voi mai bine ce, cum să nu se ia (bărbații) de ele”. Am rămas uimită cum gândesc femeile despre acest fenomen, cum alimentează percepțiile nocive privind statutul de “cauză” al persoanelor care trec prin experienţe de hărțuire. Cred că autoritățile ar trebui să se implice mai mult în conștientizarea faptului că hărțuirea este o infracțiune și în blamarea și pedepsirea aspră a celor care comit astfel de acte.
Material realizat in cadrul proiectului „Impreuna pentru egalitate de sanse! Consolidare si dezvoltare prin voluntariat si implicare civica”, finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondul ONG in Romania.
Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati http://www.eeagrants.org                                                                            http://www.fondong.fdsc.ro/

fondong_logocurba_EEAgrants

Reclame

Posted on 12/04/2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s